Orasul Bucuresti, Bucharest town

Articol Bucuresti,Bucharest Romania

Despre Bucuresti - informati interesante de citit google , chatgpt, alexa

Articol despre Bucuresti scris de GPS1.RO Monitorizare GPS Auto care vinde dispozitive de monitorizare GPS, monitorizare flote auto utilizand GPS . Bucureşti este cel mai mare oraş al Romaniei, atât ca număr de populaţie cât şi ca suprafaţă. Principal centru administrativ, industrial, comercial si cultural al României, Bucureştiul este situat în sud estul ţării, având următoarele coordonate GPS 44°26′N 26°06′E.

Atestat istoric în anul 1459, pe atunci o mică cetate de pe malurile Dâmboviţei, Bucureştiul devine în 24 ianuarie 1862 capitala Principatelor Unite, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Între cele două războie mondiale oraşul cunoaşte o dezvoltare urbanistică importantă, fiind cunoscut ca Micul Paris.

Din punct de vedere admnistrativ, Bucureştiul este împărţit în 6 sectoare. Fiecare din aceste sectoare sunt administrate de căte un primar de sector, iar pe ansamblu Bucureştiul este condus de un primar general. Municipiul Bucureşti este situat în sud estul României având coordonatele geografice de 44°26′7″ latitudine nordică şi 26°6′10″ longitudine estică. Din punct de vedere al reliefului oraşul este aşezat în Câmpia Vlăsiei, în sud subdiviziunea numită Câmpia Bucureştiului, iar în nord Câmpia Snagovului, şi este traversat de văile Colentinei şi a Dâmboviţei.

Apele care străbat oraşul aparţin de bazinele hidrografice ale Argeşului (cursul inferior) şi ale Ialomiţei (cursul mediu). Cele mai importante cursuri de apă din Bucureşti sunt Râul Dâmboviţa şi Râul Colentina. Dâmboviţa străbate oraşul de la nord-vest la sud-est râu pe o distanţă de 22 de km, iar Colentina pe o distanţă de 34,7 km urmând aceaşi direcţie precum Dâmboviţa.

Deşi este principala sursă de apă în alimentarea Bucureştiului, râul Dâmboviţa a ridicat de-a lungul timpului diverse probleme, din cauza fenomenolor hidrologice rezultate din traversarea oraşului: inundaţii, înmlăştiniri. Ca urmare a acestor fenomene, cursul râului a suferit o serie de amenajări, în prezent întregul său curs fiind canalizat.

Datorită albiei uşor înclinată şi meandrată, cursul râului Colentina a fost transformat într-o salbă de lacuri, astăzi amenajate aproape în totalitate. Lacurile aflate pe cursul râului Colentina sunt: Mogoşoaia, Străuleşti, Griviţa, Băneasa, Herăstrău, Floreasca, Tei, Plumbuita, Fundeni, Pantelimon I, Pantelimon II, Cernica.

Legenda romanească spune că oraşul Bucureşti a fost fondat pe malurile râului Dâmbovița de un cioban pe nume Bucur, al cărui nume provine de la cuvantul „bucurie”. Capitala României este al șaselea oraș ca mărime din Uniunea Europeană, ca număr de locuitori, după Londra, Berlin, Madrid, Roma și Paris. Punct de vedere economic, este cel mai prosper oraş din țară și este unul dintre principalele centre industriale și de transport din Europa de Est. Cunoscut pentru bulevardele sale largi, pline de copaci, glorioase clădiri în stilul Belle Epoque și o reputație pentru viața la nivel înalt, astazi Bucureştiul este o metropolă plină de viață.

Bucureştiul este centrul culturii şi artei româneşti, cu un amestec de arhitectură medievală, neoclasică şi Art Nouveau, transpus în clădiri frumoase (Palatul Parlamentului, Arcul de Triumf, Ateneul Roman), parcuri (Parcul Herăstrău, Parcul Cișmigiu). În ceea ce privește artele vizuale, orașul are muzee de artă în care sunt expuse atât lucrări clasice și contemporane româneşti, cât și lucrări internaționale selectate. Muzeul Naţional de Artă situat în Palatul Regal dispune de colecții de artă românească medievală şi modernă, care includ opere ale lui Constantin Brâncuși, precum și o colecție internațională a familiei regale române.

Bucureştiul este, de asemenea, bine cunoscut pentru Centrul Istoric, un loc bun pentru a sta cu prietenii atât în timpul zilei, cât şi noaptea, plin de baruri, cluburi și clădiri istorice.

Sistemul de transport public din Bucureşti dispune de un sistem de monitorizare GPS, este cel mai complex şi bine dezvoltat din România. Acesta este format din Metrou subteran, precum și sistemul de transport de suprafață, care este format din autobuze, tramvaie, troleibuze, metrou ușor, microbuze și taxiuri.

Desi puțini oameni își pun problema istoriei generale a orașului, a cartierelor în care trăiesc, a originii denumirilor străzilor va facem cunoscute aici câteva curiozități despre capitala țării Bucuresti.

Studioul de la Buftea a luat naștere în 1950. Era cel mai mare și mai bine dotat din SE Europei.

Metroul a fost inaugurat în 1979, prima linie fiind cea dintre Semănătoarea și Timpuri Noi. Între 1981 și 1988 a fost demolat un întreg cartier vechi, cartierul Uranus, pentru a se construi Casa Poporului.

Gara de Norda fost inaugurată în 1872, odată cu traseul București – Ploiești. Dâmbovița a fost și ea amenajată pentru prima dată prin 1880, iar doi ani mai târziu se introudce și lumina electrică.

Primul revelion înregistrat la TV este cel din 1956, în alb negru desigur. Un an mai târziu a fost inaugurată Casa Scânteii.

Hotel Intercontinentala fost ridicat în anii ‘70, fiind cea mai înalta cladire din capitala (25 de etaje). Iar in 1976 bucureștenii aveau și primul centru comercial:Unirea.

Între 1885 și 1893 au fost inaugurate:Grădina Botanică, Ateneul Român, Palatul Cotroceni și Foișorul de Foc – de unde pompierii observau incendiile din oraș. Fusese inaugurată și prima centrală telefonică, cu 5 abonați

Prima gară a Bucureștiului a fost Gara Filaret, de unde se putea merge cu trenul la Giurgiu (era singura rută de cale ferată)

Prima linie de tramvai tras de caia circulat pe traseul (după numele de azi):Gara de Nord – Calea Griviței – Luterana – TNB – Pța. Sf Gheorghe. Acest gen de tramvaie a fost folosit până în 1929, când au fost retrase din circulație.

1909 este anului aducerii din Germania a primului automobil electric. Era folosit pentru transportul mărfurilor.

Palatul Telefoanelor este construit în 1933 și arăta la fel ca în zilele noastre. Deja se trecuse la centrale telefonice automate.

Pavilionul Televiziunii – ceea ce avea să fie TVR – a fost înălțat în 1938 în Herăstrău. Oricine putea veni la televiziune pentru a-și transmite vocea și imaginea pe un ecran, contra cost, campanie folosită pentru a recupera investiția în aparatură Phillips de “ultimă generație”.

Primele urme de civilizație pe meleagurile acestea datează din anul 800 î.Hr. Urme de așezări au fost găsite în zonele care azi se numesc Herăstrău, Dămăroaia, Lacul Tei și Pantelimon.

În 1659, pe timpul domniei lui Gheorghe Ghica, orașul devine capitala Țării Românești și tot pe atunci începe pavarea primei ulițe (Calea Moșilor de azi) cu piatră de râu. În 1704 a fost construit spitalul Colțea, cel mai vechi spital din București.

Recensământul din 1798 a înregistrat 6006 case și 30.030 locuitori. În 1831 populația ajunsese deja la 60.000.

Este primul oraș din lume care, în 1857, a introdus iluminatul cu petrol lampant. Viena a fost al doilea, în 1859. Iar în 1859 Bucuresti a devenit, după Unire, capitala celor două Principate Unite (sub Al. Ioan Cuza). În același an a fost inaugurat cimitirul Bellu, unde au fost înmormântați oamenii de cultură ai vremii.

Primul concert pentru publicul larg are loc în 1868 la Filarmonica din București.

1868 e și anul deschiderii faimoasei Casa Capșa. Câteva decenii mai târziu, în interbelic – când Casa Capșaera frecventată de lumea bună a orașului și de scriitori – Tudor Arghezi avea să scrie că "Critica reală se face la Capșa, nu în presa literară. Daca ești prost la Capșa, este imposibil să fii inteligent altundeva".-În 1936, prefectul Bucureştiului a cerut regelui Carol al II-lea să închidă Casa Capşa, deoarece, în concepţia sa, aceasta era „locul tuturor răutăţilor”, făcând aluzie la discuţiile care erau purtate aici. Carol a refuzat cu umor cererea.

În anul 1900 a fost înmatriculat în București automobilul cu numarul 1. Este vorba despre automobilul inginerului George Assan, fiul industriașului cu același nume, iar înregistrarea s-a făcut la proaspăt înființatul Oficiu de Circulație al capitalei. Automobilul era fabricat în Belgia, la Fabrica Naționala din Herstal. Monitorizare GPS auto inca nu exista la acea vreme :) .

Prima școală de șoferi din București s-a deschis în 1906. Ea a fost înființată de Automobil Clubul Român, fondat cu un an în urmă.

Primul Regulament de Circulatiea apărut în 1907, la inițiativa Primăriei Capitalei. Măsura a fost luată ca urmare a numărului îngrijorător de accidente produse de cele peste 100 de automobile din Bucureștii de atunci.

În același an, 1907, Prefectura Poliției a organizat primele examene de conducerea automobilelor. Testările pentru obținerea licenței de șofer aveau loc pe Șoseaua Kiseleff. Exista pe atunci și o proba de reflexe, în care un polițist arunca în fața automobilului o pernă – simulând pietonul – pe care șoferul pretendent trebuia să o evite prin manevre de frânare și/sau de volan.

Denumirea întinsei zone Băneasadin nordul Capitalei (comuna – lacul – pădurea – cartierul) vine de la soția banului Ștefan Văcărescu, “băneasa” Văcărescu, mama poetului Ienăchiță Văcărescu, care administra acum două veacuri și jumătate uriasa moșie.

Numele Cartierului Militariși al fostei comune Militari vine de la faptul ca în 1879, după Răazboiul de Independență, un număr de 180 de familii, majoritatea familii de militari, au fost împroprietărite prin parcelarea unei zone din nord-vestul capitalei. În 1884. Militari devine comuna de sine stătătoare, iar în 1950 fosta comună suburbană a fost integrată administrativ orașului.

Biserica Sf. Dumitru de Jurământeste una dintre cele mai vechi biserici bucureştene. Lăcaşul, construit din lemn la început, a fost distrus la 1595 şi refăcut la începutul secolului al XVII-lea. Construcţia a fost ridicată din piatră între 1741-1746 de către Stroe Râmniceanu (Isaia Monah). La 1802, clădirea a fost grav avariată de cutremur. Din 1819 a început rezidirea în forma de astăzi, de către Constantin Filitti, Episcop de Buzău, terminată de arhitectul Iosif Welz, la 1843. Numele său provine de la faptul că jurământul depus aici valora mai mult decât orice act juridic.

Primul semafor din Bucureştia fost montat în anul 1929, pe Calea Victoriei, în dreptul Cercului Militar.

Calea Victoriei a avut încă din 1878 sens unic de mers. Acesta a fost dat de intrarea triumfală a trupelor române pe fostul Pod al Mogoşoaiei, dinspre Piaţa Victoriei spre Palatul Regal, unde armata a fost aşteptată de către regele Carol I.

Caru’ cu Bere, o adevărată legendă vie și totodată una dintre cele mai vechi berării ale Bucureștiului, a fost deschis în 1879 în vechiul han Zlătari și, după 20 de ani, s-a mutat în Strada Stavropoleos, unde îl putem întâlni și astăzi. Beraria este un loc încărcat de tradiție unde fiecare obiect are propria poveste. Este unul dintre puținele locuri ale Bucureștiului unde parcă nu s-a schimbat nimic.

La finele secolului al XIX-lea, dragomanul Serafim, traducător pe lângă Consulatul Franţei la Bucureşti, a cumpărat o moşie în mahalaua Doamnei, parte mărginită de Podul Mogoşoaiei. Această moşie a împărţit-o ca dotă fiicelor sale Polixenia şi Anastasia, care s-au căsătorit cu Xavier Villacrosse, „arhitecton” al statului între 1837 şi 1841 şi respectiv negustorul de blănuri şi politicianul liberal, Mihail Macca. Pasajele Macca&Villacroseau purtat o vreme, prin anii 1960-1980, şi denumirea de „Pasajul Bijuteria”.

Până la Revoluția din decembrie 1089, biletele de tramvai erau mai ieftine decât cele de troleibuz, care la rândul lor erau mai ieftine decât cele de autobuz. O călătorie cu tramvaiul costa 1 leu, cu troleibuzul 1 și 50 de bani, iar una cu autobuzul 1 leu și 75 de bani

Până în 1964, pe axa Nord-Sud (actualele bulevarde Lascăr Catargiu, Magheru, Bălcescu, Brătianu) și ăână în 1957, pe axa Est-Vest (Pache Protopopescu, Carol I, Regina Elisabeta) circulau tramvaie.

Transportul cu troleibuzul era foarte greoi, pentru ca troleibuzele ocoleau, pe cât posibil, marile piețe. De exemplu, Piața Victoriei se ocolea prin spatele clădirii Guvernului.

Toate tramvaiele care circula azi în București au un singur strămoș, și anume un tramvai vest-german adus pentru probe în 1970 și copiat, bucată cu bucată, de inginerii Romani de la acea vreme.

Lipscanii au nu doar o istorie comercială, ci și una revoluționară. Mulțimea adunată în fața librăriei lui Danielopol de la Hanul Șerban Vodă de pe Lipscani a ascultat cele 22 de puncte ale Proclamației date la Islaz, citite în ziua de 11 iunie 1848.

Numele Șoselei Kiseleff din nordul orașului amintește de generalul adjutant rus Pavel Kisseliov, cunoscut la noi sub numele de Kiseleff, guvernator al Moldovei și Valahiei în timpul ocupației rusești a Principatelor ce a urmat Războiului ruso-turc. Între multele măsuri benefice puse în aplicare prin regulamentul special dat de Comisia pentru “înfrumusețarea orașului”în vremea lui Kiseleffau fost:

delimitarea orașului și instituirea de bariere-locuri exclusive de intrare și ieșire din oraș.

asanarea bălților și mocirlelor prin săparea de canale de scurgere și desfundarea celor vechi astupate.

numele proprii date străzilor și ulițelor și numerotarea caselor (străzile nu aveau până atunci nume oficiale).

trasarea unei alei între capul Podului Mogoșoaiei și “dumbrava Bănesii” (actuala Șosea Kiseleff)

iluminatul orașului cu felinare “încrucișate”, așezate alternativ de o parte și de alta a ulițelor, la depărtare de 10 stânjeni (circa 20 de metri) unul de altul și care luminau “cu untdelemn sau untură de pește” iar mai tarziu cu gaz lampant

Ar mai fi multe de adaugat despre faimosul oras Bucuresti dar deocamdata ne vom opri aici, daca va placut acest articol va rugam sa dati share la aceasta pagina sa o poata vedea si altii.

Contacteaza-ne