Timisoara are numeorse atractii turistice. Oricine vine aici cu siguranta gaseste ceva interesant!

Mai multe detalii – Timisoara atractii turistice

Mergi in Timisoara si asteapta-te sa vezi o varietate de obiective turistice

Obiective turistice Timisoara

Cu o istorie indelungata si un patrimoniu arhitectural bogat, Timisoara este unul dintre cele mai frumoase si moderne orase din Romania. Asa ca, asteapta-te la o varietate de obiective turistice in Timisoara.

Timisoara este un centru istoric si arhitectural, aflandu-se printre cele mai vizitate orase din Romania. Cu o oferta bogata de locuri de vizitat, Timisoara este un oras animat care atrage turistii romani si straini, deopotriva.

Desemnata de Parlamantul European cu titlul onorific de Capitala Culturala Europeana in anul 2023, Timisoara ofera numeorse atractii turistice. Oricine vine aici cu siguranta va gasi ceva interesant!

Te poti plimba intr-unul din multele parcuri din oras, in centrele comerciale, pe malul raului Bega sau poti sa cureieri strazile, admirand arhitectura diversificata a cladirilor. Gasesti mai jos cele mai importante obiective turistice din Timisoara pe care poti sa le explorezi pentru a cunoaste mai bine istoria acestui frumos oras.

Piata Unirii reprezinta centrul vechi al orasului si unul dintre cele mai importante locuri de vizitat din Timisoara. Intinsa pe o suprafata destul de mare, Piata Unirii este cea mai veche piata din orasul de pe Bega.

Construita in stil baroc, Piata Unirii este inconjurata de cladiri istorice, frumos colorate si cu o arhitectura aparte. In mijlocul pietei se afla amplasata Fantana cu apa minerala, un simbol al orasului cu o arhitectura ce dateaza din secolul al XVIII- lea.

Tot in centrul Pietei Unirii se afla pozitionat si Monumentul Sfintei Treimi. Un alt obiectiv turistic emblematic al orasului ridicat in 1740 in cinstea celor care au fost doborati de ciuma, motiv pentru care mai este cunoscut si sub numele de „Coloana Ciumei”.

Unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice din Timisoara aflat tot in Piata Unirii este Domul Romano-Catolic.

De asemenea, Catedrala Ortodoxa Sarba, Palatul Episcopiei Ortodoxe, Palatul Baroc, Casele Canonilor si Casa Bruke sunt alte atractii turistice din Tmisoara care completeaza frumusetea acestui loc.

Dincolo de arhitectura, Piata Unirii este un loc aminat in care timisoarenii si turisti vin sa se plimbe sau sa se relaxeze in timpul liber la una dintre multele terase din zona.

Piata Libertatii , Plecand din Piata Unirii inspre centrul nou al orasului, la doar cateva minute de mers vei trece prin Piata Libertatii. Un alt loc istoric denumit de localnici Piata Primariei Vechi si unul dintre obiectivele turistice din Timisoara unde trebuie neapart sa te opresti.

Vei putea admira superba cladire a Primariei Vechi construita in prima jumatate a secolului al XVIII lea in stil eclectic. Tot in Piata Liberatatii se afla si Cazinoul Militar, o cladire spectaculoasa care dateaza din anul 1775.

In mijlocul Pietei Libertatii se afla Statuia Sfintei Maria, un monument ridicat in anul 1756 si care infatiseaza pe Fecioara Maria si pe Sfantul Ioan Nepomuk.

Piata Victoriei, Fara doar si poate, unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din Timisoara este Piata Victoriei care reprezinta centrul orasului. Cunoscuta de localnici ca Piata Operei, aceasta zona pietonala imbina perfect istoria cu modernismul.

Piata Victoriei este un loc cu o importanta aparte pentru timisoareni. Aici a inceput Revolutia din 1989, iar Timisoara devene primul oras din Romania care iesea de sub comunism.

Piata Victoriei este delimitata la nord de Palatul Culturii si la sud de Catedrala Mitropolitana. Cladirea Palatului Culturii care gazduieste Opera Romana are o arhitectura superba si este unul dintre cele mai spectaculoase atractii turistice din Timiosara.

La capatul opus al pietei se afla Catedrala Mitropolitana, o constructie impozanta care impresioneaza prin maretia ei, dar si printr-o arhitectura maiestoasa.

Piata Victoriei este strabatura de doua alei de promenada, delimitate de zone plina de verdeata, flori si bancute pe care poti sa te asezi ca sa te odihnesti. Daca te plimbi prin Piata Victoriei vei putea observa cladiri impresionante care isi pastreaza arhitectura de alta data.

In mijlocul Pietei Victoria este amplasat monumentul Lupa Capitolina (Lupoiaca cu pui), daruita de statul italian poporului roman ca semn de recunsoatere a originilor latine.

Pe langa Bucuresti, Cluj si Targu Mures (in prezent se afla la Turda), Timisoara a primit si ea in 1926 aceasta replica dupa originalul care se afla la Roma.

Fantana cu pesti este o fantana arteziana construita in anul 1957 care anima atmosfera din Piata Victoria, atat pe timpul zilei, cat si noaptea cand este frumos luminata.

Piata Victoriei este o zona pe care poti sa o strabati la pas dintr-un capat in altul, iar cand obosesti te poti aseza la una dintre terasele sau restaurantele pozitionate de o parte si de alta a pietei.

Parcul Central Anton von Scudier , In spatele Catedralei Metropolitane se afla Parcul Central Anton von Scudier, unul dintre cele mai vechi parcuri din Timisoara.

Construit in a doua jumatate a secolului al XIX lea, Parcul Central a fost reamenajat in 2019, devenind unul dintre cele mai atractive obiective turistice din Timisoara.

Parcul Central reprezinta o oaza de verdeata in centrul orasului. Gazduieste numerosi arbori, arbusti, garduri vii, pergole cu iedera, trandafiri si diverse specii de liane. Daca te plimbi prin parc poti admira superbele fanatani arteziene, diverse specii de flori si plante.

In Parcul Central se afla Statuia Ostasului Roman si Aleea Personalitatilor cu statui ce reprezinta busturile unor personalitati de renume.

Parcul Rozelor, Unul dintre cele mai faimoase locuri de vizitat in Timisoara este Parcul Rozelor. Amplasat in inima orasului, nu departe de Catedrala Mitropolitana, Parcul Rozelor este o splendoare.

Mii de soiuri de tradafiri de diverse culori reprezinta adevarate atractii turistice in Timisoara, atragandu-i renumele de oras al trandafirilor.

Daca te afli in oras, trebuie sa vii neaparat in Parcul Rozelor pentru o plimbare. Anual, la sfarsitul lunii mai are loc ziua Trandafirului.

De altfel, in Parcul Rozelor este amplasat un imens amfiteatru unde se tin evenimente in aer liber. In fiecare an, din iunie si pana in septembrie, Parcul Rozelor gazduieste mai multe festivaluri unde vin sa concerteze artisti de renume.

Malul Raului Bega, Daca te afli in Parcul Rozelor, poti sa continui plimbarea pe malul Raului Bega. Timisoara este traversata de Raul Bega al carui mal a fost reamenajat si modernizat recent. Acest loc iti va oferi o plimbare placuta si privelisti nemaipomenite.

Poti chiar sa te asezi la una dintre terasele amplasate pe malul Raului Bega unde sa te relaxezi si sa admiri peisajul.

Daca vrei poti chiar sa faci o plimbare cu vaporasul pe Raul Bega care circula in regim de transport public. Este una dintre cele mai spectaculoase atractii turistice din Timisoara care iti va oferi posibilitatea sa admiri parcurile de pe maul raului si faimoasele poduri de peste Bega.

Castelul Huniade, Castelul Huniade merita si el trecut pe lista de obiective turistice din Timisoara. De-a lungul anilor a fost martor a multor evenimente cu importanta istorica, fiind cea mai veche cladire din oras.

Construit la inceputul anilor 1300, Castelul Huniade era resedinta regilor si nobililor din Timisoara. In urma asediului din 1849, cladirea a fost distrusa in totalitate si reconstruita in anul 1856. Dupa reconstructie, fatada cladirii a fost complet modificata.

Castelul Huniade este unul dintre cele mai spectaculoase locuri de vizitat din Timisoara. Gazuduieste din 1947 Muzeul National din Banat, putand fi vizitat atat interiorul, cat si curtea exterioara a castelului.

Bastionul Maria Theresa, Bastionul Maria Theresia este un loc incarcat de istorie si reprezinta un fragment din zidurile fostei cetati a Timisoarei.

Reamenajat in 2010, Bastionul Maria Theresia se numara printre cele mai importante locuri de vizitat din Timisoara.

In prezent, deserveste ca pasaj, dar este si o zona de restaurante si spatii comerciale. De asemenea, in incinta Bastionului Maria Theresia, Muzeul Banatului pune la dispozitia viziatorilor doua expozitii permanente.

Piata Traian, Piata Traian reprezinta si ea una dintre cele mai reprezentative obiective turistice din Timisoara. Aceasta a fost construita in 1740 in centrul cartierului Fabric, fiind asemanatoare cu Piata Unirii.

Cladirile istorice care inconjoara aceasta piata reprezinta atractii turistice. Poti vedea aici numeroase atractii turistice din Timisoara, cum ar fi Palatul Mercur, Palatul Comunitatii Sarbe, Clopotul Durerii, Biserica Sfantul Gheorghe sau Sfanta Cruce.

Inca din trecut, Piata Traian a reprezentat o zona civica unde se organizau piete si targuri. In prezent, aici se organizeaza diverse evenimente in aer liber.

Sinagoga din Fabric, Aflata in acelasi cartier cu Piata Traian, Singoga din Fabric este unul dintre cele mai spectaculoase locuri de vizitat din Timisoara.

Construita la sfarsitul secolului al XIX-lea, Sinagoga deservea ca lacas de cult pentru comunitate de evrei din cartierul Fabric.

Sinagoga din Fabric este un monument istoric care se remarca prin fatada policroma si o impresionanta cupola situata in centru.

Orga construita de Carl Leopold Wegenstein (un timisoarean faimos pentru constructia de orgi) la inagurarea din 1899 inca se afla in interiorul Sinagogii.

Fabrica de Bere, Dupa atata plimbare, poate ca ar fi cazul sa te odihnesti la beraria din incinta Fabricii de Bere. Un loc pus la dispozitia localnicilor si turistilor unde acestia pot degusta diverse sortimente de bere produse local.

Asa ca, daca te afli in Piata Traian, trebuie neaparat sa vizitezi Fabrica de Bere care se afla in imediata apropiere si reprezinta unul dintre cele mai de seama obiective turistice din Timisoara.

A fost construita la inceputul anilor 1700 tot in cartierul Fabric, fiind prima fabrica de bere din Romania.

Inca de la inceput, Fabrica de Bere a avut un rol important pentru timisoareni. De-a lungul timpului a continuat sa functioneze si sa produca bere de calitate, devenind principalul furnizor de bere pentru Casa Regala a Romaniei.

Biserica Millenium, Biserica Millenium este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Timisoara, atat pe timpul zilei, cat si sera, cand este frumos luminata.

Situata tot in cartierul Fabric, Biserica Millenium reprezinta una dintre cele mai mari biserici romano-catolice din oras, avand dimensiuni de-a dreptul impresionante.

Biserica Millenium este spectaculoasa, cu doua turnuri care au o inaltime de peste 60 de metri si o cupola inalta de aproximativ 45 de metri.

Deasupra intrarii in biserica sunt amplasate statui care reprezinta in marime naturala pe Mantuitorul Iisus Hristos si Sfintii Apostoli Petru si Pavel.

In interiorul bisericii, se afla o impresionanta oraga ce dateaza de la inceputul anilor 1900, construita tot de Carl Leopold Wegenstein.

Muzeul Satului Banatean, La iesire din Timisoara inspre Lugoj, in Padurea Verde, se afla Muzeul Satului Banatean. Reprezinta un parc etnografic in aer liber si unul dintre cele mai autentice obiective turistice din Timisoara.

Intins pe o suprafata de 17 hectare, Muzeul Satului Banatean surprinde viata intregului sat traditional banatean.

Aici sunt reprezentate toate elementele satului de odinioara: casele taranesti, ulitele, birtul, moara, biserica, scoala, primaria si caminul cultural (Casa Nationala).

In incinta Muzeului Satului Banatean se organizeaza tot felul de expozitii autentice traditionale.

De altfel, Muzeul Satului Banatean gazduieste diverse evenimente etnografice si folclorice in aer liber unde poti admira costume populare, poti asculta muzica folclorica si poti vedea dansurile traditionale din zona Banatului.

Daca esti in trecere prin vestul tarii, Timisoara este un oras pe care merita sa-l vizitezi. Are multe obiective turistice foarte frumoase, incarcate de istorie, dar si cateva locuri de vizitat in care te poti relaxa.

Contacteaza-ne