Situat pe ambele maluri ale raului Mureș, orasul Arad este municipiul de resedinta al judetului Arad

Arad, sau Mica Viena de pe Mures

Arad un oras minunat

Arad – Descopera frumusetile zonei vestice Articol scris de GPS1.RO Monitorizare GPS Auto o companie care ofera servicii de monitorizare GPS, localizare auto folosind GPS . Resedinta a judetului Arad, orasul Arad este încantator din punct de vedere turistic. Din punct de vedere geografic, acesta se afla in zona vestica a tarii, la limita dintre Crisana si Banat, doua regiuni istorice foarte cunoscute din Romania.

Despre Arad - prezentare, informatii și recomandari. Arad, judetul cu numeroase atractii turistice! Situat pe ambele maluri ale raului Mureș, orasul Arad este municipiul de resedinta al judetului cu acelasi nume.Considerat a fi un nod esential in transporturile feroviare si rutiere, acesta este vizitat anual de foarte multi turisti.

Arad, sau Mica Viena de pe Mures Fiind mai mult un oras de tranzitie, Arad se afla la mica distanta de granita cu Ungaria, de-a lungul timpului orasul fiind comparat cu cateva mari orase europene, de unde a primit si porecla de Mica Viena. De ce sa vizitam Aradul? Este simplu, pentru patrimoniul cultural impresionant, mie îmi place mult orașul Arad. Un oraș cu un aspect ordonat, sobru și germanic ce amintește foarte bine de marile capitale din Europa Centrală, în special de Viena. De aceea i se spune și Mica Vienă.

La poarta de vest a României, Aradul este unul dintre cele mai importante judete din România. Numit de Nicolae Iorga „Mica Vienă”, de istoricii români „A Treia Romă” (capitala politică a românilor transilvăneni) iar de istoricii maghiari „Golgota Maghiară”, orasul Arad se întinde spectaculos, cu parcuri largi şi clădiri monumentale, pe cursul râului Mures. Spectaculosul Pod Traian din inima orasului a fost odinioară graniţă între provincii, ţări şi imperii, locul unde s-au îmbinat Imperiul Otoman cu Imperiul Habsburgic, Principatul Transilvaniei cu Ungaria şi Banatul. Podul Traian este un pod din municipiul Arad, care transversează râul Mureș și asigură legătura atât pentru trafic rutier cât și pentru tramvaie între Calea Timișoarei, cartierul Aradul Nou și Calea Romanilor, zona Boul Roșu. La prima vedere, Podul Traian pare format din trei poduri suspendate unul după celălalt. Este doar o impresie, datorată formelor curbe ale unui sistem clasic de grinzi cu zăbrele cu articulații de tip Gerber. Podul are trei deschideri: cea centrală de 85,30m și două marginale egale de 50,05 m. Lungimea totală a podului de 185,10 m și acoperă distanța dintre digurile ce mărginesc albia râului Mureș. Tablierele cu console acoperă deschiderile marginale ale podului și au console de 20,00 m lungime, în deschiderea centrală. Lățimea părții carosabile, compusă din două benzi de circulație, câte una pe fiecare sens, este de 8,05 m. Lățimea podului (interax grinzi principale) este de 9,8 m. Pe latura exterioară a grinzilor principale, sunt suspendate trotuare cu o lățime circulabilă de 1,5 m fiecare. Planul acestui pod a fost conceput de inginerul Robert Toth din Reșița și a fost construit în perioada 1910-1913 (tablierele fiind uzinate la Uzinele de la Reșița în cadrul Fabricii de Poduri – Kaiserliche und Königliche Privilegierte Österreichische Staatseisenbahngesellschafft – St.E.G. între anii 1910-1912) și constituie o lucrare de referință pentru perioada în care s-a executat, iar actualmente făcând parte din patrimoniul arhitectural al orașului, constituindu-se ca un simbol al acestuia. Aradul este o destinație cu o istorie impresionantă, fiind unul dintre cele mai vechi orașe din țară și locul în care s-a hotărât Marea Unire din 1918.

Orașul are un patrimoniu cultural bogat, clădiri istorice interesante, cetăți care au jucat un rol esențial în secolele trecute, biserici din lemn ce datează din Evul Mediu și multe alte obiective turistice importante care nu pot fi ignorate. Cu un centru cochet dominat de Bulevardul Revoluției, o stradă generoasă ce traversează mai toată partea veche a orașului, având de-o parte și de alta clădiri superbe și impozante, Aradul se laudă, de asemenea, cu o faleză veselă, simpatică, liniștită și înverzită, Faleza Mureșului, dar, mai cu seamă cu o cetate care a rămas în istorie drept una dintre cele mai mari închisori militare din perioada Imperiului Austro-Ungar, Cetatea Aradului.

Vă prezentăm în cele ce urmează cele mai importante obiective turistice din municipiul Arad:

Bulevardul Revoluției. Considerat a fi un adevarat complex arhitectural ce include mai multe clădiri-monument uimitoare, Bulevardul Revoluției ar trebui să fie prima oprire a fiecărui călător ce ajunge pentru prima dată în acest oraș. Aici se găsește uimitoarea Biserică Roșie (construită în stil neogotic la începutul anilor 1900).Biserica Roșie este un monument istoric și de arhitectură din municipiul Arad. Edificiul servește drept lăcaș de cult al Bisericii Evanghelice-Luterane, cu servicii divine în limba maghiară. Denumirea vine de la finisajul exterior din cărămidă aparent șlefuită. Palatul Administrativ este o clădire monumentală realizată în stil renascentist în anul 1874. Palatul Administrativ din Arad a fost realizat de acelaşi arhitect care a proiectat şi Primăria din Novi Sad; clădirea arădeană are însă dimensiuni duble şi o sală festivă superbă, un important punct de atracţie pentru turişti. Strada Cloșca are mai multe case interesante specifice secolului al XIX-lea. Palatul Băncii Naționale este un imobil situat pe Bulevardul Revoluției, în municipiul Arad. A fost construit între anii 1909-1910 după planurile și sub conducerea arhitectului Lajos Szántay. Palatul Cenad este realizat în stilurile neoclasic și eclectic și a fost finalizat în anul 1894. Palatul Cenad (Csanád Palota), situat pe Bulevardul Revoluţiei din Arad, la numărul 73, este una dintre clădirile emblematice ale Aradului, inclusă în Lista Monumentelor Istorice 2010. Clădirea a fost construită între 1892-1894, de către Societatea Feroviară Arad-Cenad. Planurile au fost realizate în atelierul arhitectului Miklós Ybl de la Budapesta, fiind modificate de către arhitectul arădean Lajos Jiraszek. Clădirea este construită în stil eclectic și se distinge prin faţada bogat ornamentată cu elemente de stil renascentist italian, cele două turnuri de la colţuri, cele patru porţi de intrare, blazonul societăţii feroviare. Sub porţi se găsesc picturi murale, având ca teme aspecte din activitatea cailor ferate şi viaţa religioasă. În curtea clădirii s-au păstrat până azi două candelabre de gaz din secolul XIX și figura zeului comertului, Mercur, este reprezentata pe frontispiciul edificiului. . Clădirea găzduieşte şi instituţii publice, aici se află sediul câtorva organizaţii civile şi partidelor politice. Cladirea este construita intr-o imbinare a stilurilor eclectic si neoclasic, cu o arhitectura bogat decorata in stil clasic si renascentist, cu elemente ornamentale ce ii tradeaza menirea ca functionalitate. Datorită reprezentativităţii sale, clădirea a apărut în ghidurile oraşului, pe vederi şi materiale promoţionale, intrând şi în atenţia unor organizaţii care militează pentru apărarea patrimoniului construit al Aradului.

Strada Horia are un punct de interes principal pentru vizitatori – Palatul Neumann – o clădire eclectică din două etaje construită la comanda familiei de industriași Neuman. În capătul sudic al Bulevardului Revoluției ies în evidenta impozantul hotel Ardealul, cunoscut în trecut sub denumirea de ”Grand Hotel Crucea Alba”, Biserica Romano-Catolica Sf. Anton de Padova, cu caracteristici renascentiste, baroce și clasice și Teatrul Clasic “Ioan Slavici”, clădire construită în stilul predominant acestei zone, stilul neoclasic.

Aradul este oraşul care dispune şi de cele mai multe clădiri în stil Secession din România. Un tur al oraşului oferă o imagine splendidă asupra istoriei şi a hărniciei arădenilor! Cel mai vechi teatru construit în România se află în centrul Aradului, şi tot aici este şi Hanul „Crucea Albă”, unde Casals, Liszt, Strauss, Enescu au susţinut concerte extraordinare şi unde s-au cazat împăratul Franz Josef, revoluţionarul Kossuth Lajos, primul ministru István Tisza, scriitorul I. L. Caragiale, primul ministru Nicolae Iorga, Ilarie Chendi, Ioan Slavici, poetul George Cosbuc, Cincinat Pavelescu, fondatorul Maratonului din New York, Ephraim Fischel Lebowitz (Fred Lebow) şi alţii. O legendă urbană, larg răspândită în Arad, susţine că doi dintre coloşii culturii europene, Ludwig van Beethoven şi Franz Kafka au avut idile arădene şi au vizitat deseori Aradul în escapade amoroase. Cel mai vechi nucleu al orașului este dominat în prezent de Piața Avram Iancu, un loc mărginit de mai multe clădiri colorate ce datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea și inceputul secolului al XX-lea. Imediat în vecinătate, se găseste Palatul Bohus, o superbă clădire construită în jurul anului 1913. Totodată, in piață vei putea vedea Teatrul Vechi și Casa Hirschi, construite în stil baroc în anul 1817, aceste două clădiri găzduind cel dintâi teatru permanent din România.

Centrul istoric al Aradului găzduiește, de asemenea, prima școală pedagogică din țară. Situată, mai exact, pe strada Cuza Vodă, “prima Preparandie română” a fost înființată de Dimitrie Țichindeal în anul 1812 sub denumirea de Preparandia din Arad.

Cetatea Aradului.Vechea închisoare militară din perioada Imperiului Austro-Ungar, Cetatea Aradului, a rămas în zilele noastre una dintre cele mai importante atracții turistice din vestul României. Ridicată între anii 1763 – 1783 cu o structură în formă de stea cu șase colțuri, cetatea a avut ca prizonieri mai multe personalități istorice, printre care se numara Horea, Cloșca și Crișan (cei care au condus Răscoala de la 1784, unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Transilvaniei) si Gavrilo Pincip (omul care a comis atentatul de la care a pornit Primul Război Mondial, asasinatul arhiducelui Franz Ferdinand de Habsburg).

Descopera în Arad cele mai frumoase biserici din lemn din Romania Romania se poate lauda cu un patrimoniu format din peste 1440 de biserici din lemn, unul destul de pretios si de apreciat, atat pe plan national cat si international. Pana in secolul XX poporul roman s-a concentrat asupra civilizatiei lemnului, caracterizata prn rafinament, varietate si bogatie, unde bisericile din lemn au ocupat un loc de cinste.

Geografic Aradul este situat în extremitatea vestică a României, în Câmpia înaltă a Aradului, la 30 de km de Munții Zarand, parte a Carpaților Occidentali. Traversat de la est la vest de râul Mureș, cuprinde în perimetrul său, în zona Pădurice, un lac natural.

Câmpia Aradului este situată între Munții Zarandului și albiile Ierului și Muresului Mort, în continuarea Câmpiei Crișurilor la sud de linia localitaților Pancota, Caporal Alexa, Olari, Simand și Sânmartin pană în valea Mureșului între Paulis și Pecica. Spre rama muntoasă are altitudini de aproape 120 m, iar în vest puțin peste 100 m. La poalele Munților Zarandului se distinge o fâșie de câmpie piemontană care nu ajunge pană la Mureș și care trece treptat într-o fâșie ceva mai joasă (puțin peste 100 m) cu caractere de câmpie de divagare vizibilă la Curtici. Ca urmare a extinderii conului de dejectie al Muresului, Câmpia Aradului este formată din pietrișuri, nisipuri și argile. La est de Arad apar loessuri și depozite loessoide, iar în împrejurimile localitații Curtici, nisipuri eoliene cu relief de dune fixate. În cuprinsul câmpiei de divagare sunt frecvente albii și meandre părăsite, grinduri, lacoviști și sărături.

Clima orașului este continental-moderată, cu slabe influențe mediteraneene, vara înregistrându-se o temperatură medie de 21° C și iarna o temperatura medie de -1° C

Aradul este cel mai important nod al rețelelor rutiere și feroviare de transport, naționale și transeuropene, din vestul României. Este inclus în Coridorul Paneuropean IV, care leagă Europa de Vest de țările Europei de Sud - Est și Asiei Centrale.

La 3 km depărtare de centrul orașului este situat Aeroportul Internațional Arad (cod IATA: ARW, cod ICAO: LRAR).

Pe parcursul secolelor XIX și XX, Aradul s-a afirmat ca unul dintre cele mai importante centre economice din regiune. În acest sens semnificativă este evaluarea făcută în anul 1937, potrivit căreia, raportat la activitatea celor 4001 societăți comerciale, orașul a fost considerat drept cel mai puternic centru economic din Transilvania și al patrulea din România.

În atingerea acestui statut au conlucrat factori precum poziția geografică a orașului, la intersecția unor drumuri comerciale de maximă importanță, și diversitatea etnică și religioasă a locuitotilor săi. Aceiași factori fac din Arad astăzi, unul dintre cele mai prospere orașe din România postrevoluționară.

Principalele ramuri industriale sunt construcția și reparația materialului rulant (Astra Vagoane Arad, Astra Vagoane Călători ), industria constructoare de mașini (Alcoa Fujikura, Leoni Wiring Systems, Maschio-Gaspardo, Takata Petri), producția de aparatură și instrumente de masură verificare și control (Contor Group ), industria confecțiilor, industria produselor alimentare, industria de prelucrare a lemnului.

Municipiul Arad deţine un bogat patrimoniu cultural-istoric, oferind vizitatorilor un adevărat muzeu în aer liber al stilurilor arhitectonice specifice sec XVIII, XIX şi XX, monumente de artă şi istorie, spectacole de teatru, concerte ale filarmonicii, expoziţii de artă plastică, expoziţii muzeale de istorie, artă şi ştiinţe ale naturii , festivaluri şi sărbători. Iubitorii de arhitectură pot admira clădiri construite în stil baroc, renascentist, eclectic, clasic, neogotic sau secession. În jurul Aradului vei găsi multe alte obiective turistice cel puțin la fel de interesante ca acelea menționate anterior. Printre acestea sunt incluse Lacul cu Nuferi Albi din Stațiunea Moneasa, Cetatea Șoimoș, Mănăstirea Hodoș din Bodrog, Peștera Liliecilor și Peștera Cristalelor.

Contacteaza-ne